Nå går det mot lysere tider

Det mot lysere tider, og man kan allerede nå merke at dagene er lengre enn det de var i desember. Mange nordmenn blir preget av de korte dagene, og fenomenet vintersol, der det ikke er særlig mye sol i løpet av dagen. Heldigvis har dette allerede snudd, og vi kan se frem til mye lysere dager i tiden som kommer. 

Årets korteste dag

Men, når er det egentlig solen snudde? 21. desember hadde vi årets aller korteste og mørkeste dag, og da var solen kun å se kun i drøye 6 timer. Det er ikke særlig lang tid, og særlig ikke om man brukte store deler av dagen sin på jobb eller skole. Så når går solen ned her nå? 

Jo, nå har det faktisk allerede snudd, og den mørke dagen før jul markerte et vende i sol mønsteret. Nå får vi allerede noen sekunder mer med sol hver eneste dag, helt frem til Sankthansaften den 23. Juni. Da får vi igjen noen lyse dager, helt frem til vintersolverv 2023 som kommer den 22. desember. 

Hva er vintersolverv?

På den nordlige halvkule er vintersolverv det tidspunktet der jordens nord akse heller mest mulig vekk fra sola. Dette gjør også at denne siden av kloden mottar minst mulig dagslys. På den nordlige halvkule er det vanligvis kaldere på vinteren når solen står lavere på himmelen og det er kortere dager, så det er da du ofte vil se vintersolverv. 

På den sørlige halvkule er det omvendt, og det er vanligvis kaldere på sommeren når solen står høyt på himmelen og det er lange dager. Det er altså denne dagen du skal se etter når du lurer på “når snur sola?”. 

Fordelene med at sola snur

Mange har kanskje synes at det har vært hyggelig med noen litt mørkere stunder, og at det ikke har vært så mye sol ute. Det hører jo julen og vinteren til at der skal være både mørkt og kaldt. Likevel skal vi være glade for at vi ikke har det slik hele året, da sollys er svært viktig for oss. 

Først og fremst er dagslyset en god måte å holde styr på døgnrytmen, og det kan være med på å øke den mentale og fysiske velvære ved økt produksjonen av serotonin. Det er også en viktig kilde til D vitamin, som hjelper med å holde benbygningen sterk og hjerte vårt sunt. Planter er også helt avhengig av sol og varme for å kunne vokse, og vi hadde hatt er svært bart og natur kjedelig norge om det aldri var noe sollys her.